В Росії знижується швидкість доступу до мережі Інтернет

Аналітики помітили зниження швидкості інтернету в Росії та попередили, що вона продовжить падати через відхід іноземців, пише Vc.ru. 

Фахівці TelecomDaily проаналізували дані МТС, “Мегафону”, “Білайну” та Tele2. Так, середня швидкість інтернету в мережах LTE з листопада 2021 до лютого 2022 року впала на 0,6 Мб/сек – з 21,7 Мб/сек до 21,1 Мб/сек.

Найшвидшим серед операторів виявився мобільний інтернет “Мегафону”. Його середня швидкість по всій території Росії – 33,2 Мб/сек. Це мінімум на 70% вище, ніж інші оператори.

За словами експертів TelecomDaily, основною причиною уповільнення стало зростання трафіку. Модернізація мереж “не здатна компенсувати зростання навантаження”. Цього року додаються й санкції, які можуть обмежити або навіть зупинити поліпшення інфраструктури.

«Значний обсяг інтернет-інфраструктури побудовано на обладнанні Nokia, Ericsson та іншому. Як зараз будуватиметься робота з цими компаніями і скільки коштуватиме обладнання з урахуванням зростання курсу валюти — це питання. У більш виграшному положенні знаходяться мережі на обладнанні китайської Huawei – швидше за все, таке обладнання буде постачатись і надалі, але його ціна теж зросте», коментує гендиректор TelecomDaily Денис Кусков.

Все це негативно впливає на обсяги інвестицій та темпи модернізації мережевої інфраструктури, оскільки компанії надають свої послуги у рублях та отримують виручку у рублях. Експерти рекомендують задуматися про перенесення в Росію виробництв мережного обладнання або створення власних потужностей, щоб не залежати від санкцій або валютних коливань.

«Поки що можна констатувати, що середня швидкість мобільного інтернету в Росії знижуватиметься й надалі,» — вважає Кусков.

З липня 2021 року до березня 2022 року обсяг мобільного трафіку зріс на 23%, за два роки — майже на 80%. Впровадження 5G на масовому ринку не відбудеться у найближчі кілька років, упевнені в TelecomDaily.