В Євросоюзі почав діяти закон стосовно ремонту електроніки

З понеділка в Європейському Союзі вступив в дію так званий закон про право на ремонт. У всіх 27 країнах ЄС виробники повинні забезпечувати умови для ремонту техніки протягом десяти років від початку продажу. Закон зобов’язує забезпечувати техніку докладними інструкціями по ремонту, і випускати компоненти для заміни несправних деталей в достатніх для ремонту обсягах. Першими право на ремонт отримали саме телевізори, з чим можна їх і привітати.

Крім телевізорів правом на ремонт протягом десяти років в ЄС захищені холодильники, пральні машини і фени. Захисники довкілля та групи захисту прав споживачів бачать наступний етап розвитку закону про право на ремонт це як входження до переліку продукції смартфонів, ноутбуків та іншої дрібної електроніки. Щорічно на кожного європейця в середньому припадає близько 16 кг електронного сміття, з якого утилізується не більше ніж 40%. Закон про право на ремонт покликаний знизити обсяг сміття і заощадить кошти на покупку нової техніки.

Всупереч поширеній думці, більшість європейців не має зайвих коштів на заміну побутової техніки після завершення гарантійного терміну. Більш того, вихід техніки з ладу незабаром після завершення гарантії породив конспірологічну теорію про змову виробників з випуску техніки із запланованим старінням. Закон про право на ремонт повинен покласти край цим чуткам і заохотити споживачів і виробників вибирати і випускати товари з тривалим терміном експлуатації.

Також закон змушує виробників таким чином змінити конструкцію товарів, щоб розбирання для утилізації виконувалася простими інструментами. Вочевидь це повинно змінити підхід до частого використання клею при складанні.

Деякі європейські країни вже ввели або вводять схожі закони на державному рівні. Наприклад, подібний закон з першого січня введений в дію у Франції, що вже змусило поворухнутися компанію Apple. У Швеції практикують інший підхід: в країні знижено податок на компоненти для ремонту і на ремонтні роботи. У США подібна ініціатива приймається на рівні окремих штатів, але на федеральному рівні поки ніяких зрушень немає.

. 

Джерело: EuroNews.com