В ЄС представили нову космічну програму

Вона спрямована на стимулювання розвитку високошвидкісного Інтернет-зв’язку.

На початку тижня в Європейському Союзі презентували новий «План дій», спрямований на розширення співпраці між цивільною, оборонної та космічної галузями в регіоні. На першому етапі блок ініціював запуск трьох флагманських проектів, один з них – проект, що передбачає створення нової системи космічного зв’язку для забезпечення підключення до високошвидкісного інтернету по всій Європі.

Нова система космічного зв’язку ЄС буде схожа на проект Starlink від компанії SpaceX, вона передбачає запуск на низьку навколоземну орбіту тисяч малих супутників для забезпечення доступу до високошвидкісного інтернету. Ще один проект, про який було оголошено в понеділок, – це план інвестицій в розробку системи управління космічним рухом, яка дозволить запобігати зіткнення космічних апаратів за рахунок кращого управління їх рухом на орбіті. План також відкриває шлях для інвестицій в технології, що дозволяють створювати дрони, які допоможуть регіону зміцнити свої позиції в сфері оборони. Технології виробництва дронів можна використовувати і в цивільних цілях.

«Зміцнити технологічну перевагу ЄС»

Такий план дій ЄС спрямований на побудову нових партнерських відносин між цивільною, космічної та оборонної галузями. Це дасть можливість знайти ефективне застосування дронів в цивільному секторі для оборонних і космічних технологій

Виконавчий віце-президент Європейської комісії Маргрет Вестагер заявила, що в цьому «немає нічого кардинально нового», оскільки впродовж багатьох років одні й ті ж технології знаходили своє застосування в різних секторах. Для зрозумілого прикладу пані Вестагер згадала технології, розроблені для поліпшення аналізу супутникових зображень Землі, які в даний час використовуються також для ранньої діагностики раку сечового міхура.

«У світлі прискорення світового суперництва за технологічне лідерство даний план дій повинен забезпечувати основу для технологічної переваги Європи, а також надавати підтримку її промисловій бази. Вперше в історії ми зможемо отримати серйозне фінансування ЄС для розвитку оборонних і пов’язаних з ними цивільних технологій. Це дасть нам можливість розвивати системний підхід до формування синергії в оборонному, космічному та цивільному секторах », – зазначила пані Вестагер, представляючи новий« План дій ».

Маргрет вказала на те, що план дій є невід’ємною частиною більш широкої порядку денного ЄС для Європи, додавши, що він допоможе створювати більше робочих місць. Пані Вестагер також зазначила, що даний план допоможе малим та середнім компаніям більш активно впроваджувати інноваційні рішення. Разом з тим вона додала, що озвучений план, і це важливо, являє собою один крок до поставленої ЄС цілі з досягнення стратегічної автономії.

Джерело: Mediasat.info