МОЗ підвищив допустимий рівень випромінювання радіообладнання в 10 разів


МОЗ підвищив допустимий рівень випромінювання радіообладнання в 10 разів. Міністерство охорони здоров’я видав наказ про підвищення норм електромагнітного випромінювання (ЕМВ) для радіотехнічного обладнання телекомунікаційних операторів. Норми підвищать в 10 разів, говорить – заступник міністра цифрової трансформації Олександр Шелест. Як відомо, Кабмін доручив Міністерству охорони здоров’я підвищити граничні норми ЕМВ в 10 разів ще в липні минулого року. Однак деякі представники МОЗ та Інституту громадського здоров’я імені Марзєєва висловили опір, посилаючись на можливі негативні наслідки такого випромінювання для здоров’я людини.

Пізніше до МОЗ звернулися Американська торгова палата (AmCham) і Європейська бізнес асоціація (ЄБА). Вони закликали міністерство схвалити підвищення норми ЕМВ, оскільки це прискорить розвиток 3G / 4G в Україні. До недавнього часу гранично допустимий рівень ЕМВ для базових станцій в Україні становив усього лише 10 мікроват на квадратний сантиметр. Для порівняння, в Євросоюзі і Північній Америці операторам дозволено встановлювати 500-1000 мкВт / кв. см.

19 жовтня 2020 року МОЗ винесло на громадське обговорення наказ «Про затвердження Змін до Державних санітарних норм і правил захисту населення від впливу електромагнітних випромінювань», в якому граничні норми ЕМВ складають 100 мкВт / кв. см. На узгодження наказу з іншими відомствами Міністерство охорони здоров’я відвело кілька тижнів.

Тепер граничні норми електромагнітного випромінювання в Україні для діапазонів дуже високих, ультрависоких, надвисоких частот збільшені в 10 разів – до 100 мікроват / квадратний сантиметр з 10 мікроват / квадратний сантиметр. Це дозволить збільшити потужність і радіус дії існуючих мобільних станцій, поліпшити рівень сигналу на території, де вже є покриття, а також додати на існуючих локаціях нові діапазони.


Проте, за словами заступника міністра цифровий трансформації Олександра Шелеста, встановлені норми все ще далекі від норм Америки або більшості країн Європи. Він сподівається, що протягом трьох років Україна зможе «гармонізувати правила гри з розвиненими країнами».

Джерело: Міністерство цифрової трансформації