Російські блогери хочуть, щоб Meta компенсувала їм $1 млрд за втрату доходу

Російська Рада блогерів вирішила отримати компенсацію збитків у розмірі $1 млрд від компанії Meta, яку раніше влада РФ визнала «екстремістською» організацією.

Про це повідомила 31 березня на круглому столі у Громадській палаті засновник цієї ради Валерія Ритвіна, пишуть “Ведомости”. Також у листі міститься вимога до Meta «публічно вибачитися перед громадянами Росії».

«Виплачена компенсація буде спрямована на підтримку фізичних та юридичних осіб, які зазнали збитків внаслідок протиправних дій Meta Platforms Inc.», – наголошується у зверненні.

Якщо Meta не виплатить компенсацію, рада планує подати позов до суду.

Нагадаємо, що на початку березня Роскомнагляд ухвалив рішення про блокування Facebook у Росії. А пізніше саме російський суд визнав Meta екстремістською організацією та заборонив її діяльність на території РФ.

Генпрокуратура РФ пообіцяла не карати користувачів Facebook та Instagram. Проте юристи заявили, що притягнути до відповідальності можуть за публічне демонстрування символіки заборонених сервісів, наприклад, на сайтах, на дверях магазинів чи кафе. Це може бути підставою для притягнення до відповідальності до 15 діб арешту (стаття 20.3 КК). Водночас замовлення реклами у Facebook та Instagram, а також торгівля акціями Meta, можуть бути кваліфіковані як фінансування екстремістської діяльності, що тягне за собою кримінальну відповідальність (стаття 282.3 КК).