Російські оператори заявили про ризик перебоїв із зв’язком через зношеність обладнання

Резервів обладнання російських операторів зв’язку вистачить на півроку, вже влітку можуть розпочатися збої у роботі.

Комісія Російського союзу промисловців та підприємців (РСПП) із зв’язку та ІТ вважає, що резерви обладнання операторів зв’язку закінчуються — їх вистачить лише на найближчі півроку. Про це повідомляється в пропозиціях комісії, які вже направлені в уряд.

Оператори стверджують, що обладнання вже подорожчало на 40% через вихід із ринку іноземних виробників та зниження курсу рубля, а за прогнозами його вартість може зрости і до 80%. Також протягом півроку галузь може втратити до 30% висококваліфікованих співробітників, а через погіршення фінансового стану операторам доведеться скоротити 15-20% штату до кінця 2022 року.

Єдиний спосіб зберегти працездатність інфраструктури, вважає комісія, це згорнути всі плани розвитку та використовувати обладнання лише для підтримки сталості мережі. Також у РСПП запропонували накласти мораторій на відрахування до фонду універсальних послуг зв’язку на цей рік, знизити на 50% плату за радіочастотний спектр, обнулити ставку податку на майно, знизити ставку за страховими внесками та звільнити від сплати ПДФО доходи працівників галузі.