«Соняшник ТБ»: в Европі запускають YouTube-канал для українських дітей

Цього літа на території Великобританії та Європи починає роботу новий некомерційний дитячий канал на YouTube, цільовою аудиторією якого є українські діти, які виїхали з України через війну.

Концепція каналу «Соняшник ТБ» (Sunflower TV), у бібліотеці якого – близько 200 годин українського та британського контенту, була розроблена з урахуванням потреб дітей українських біженців, які змушені залишити свої будинки та потребують розваги та відновлення душевної рівноваги. Через війну майже дві треті українські діти були змушені покинути рідні місця.

Канал «Соняшник ТБ», Старт якого намічений на 1 липня, на початковому етапі запропонує глядачам близько 50 епізодів, серед яких, зокрема, будуть дубльовані українською мовою британські дитячі мультсеріали, такі як «Свинка Пеппа», «Вперед, ракети!». , “Маленьке королівство Бена і Холлі”, “Томас та його друзі”, “Містер Бін”, “Джоджо і Гран Гран” та “Кіт і Пап”. На каналі будуть представлені також серіали від українських продюсерів – такі як «Хоробри зайці» та «Ескімоска».

У рамках проекту кілька організацій об’єдналися під егідою британської торгової асоціації PACT, що представляє екранний сектор, щоб створити спеціалізовану платформу, що пропонує програми для маленьких українських дітей, які через війну опинилися у Великій Британії та Європі, а також для дітей, які залишаються в Україні.

Виконавчий директор PACT Джон Маквей каже: «Багато важко уявити всю глибину травми, яку пережили українські діти, які опинилися внаслідок жорстокого вигнання зі своїх будинків і громад за сотні та тисячі кілометрів від батьківщини, в країні, де їм все незнайомо. Сподіватимемося, що “Соняшник ТБ” зможе хоч трохи допомогти їм розслабитися та переключити увагу, щоб хоч на мить відволіктися від жахливих переживань, через які їм довелося пройти”.

Директор Українського інституту в Лондоні Олеся Хромейчук заявляє: «Мільйони українських сімей були переміщені внаслідок війни Росії проти України. Дітям, які втратили свої будинки, друзі та родичі, безумовно, буде корисно отримати хоч якесь почуття близькості через можливість доступу до матеріалів їхньою рідною мовою. При цьому дуже важливо, щоб у дітей не склалося відчуття того, що їхня власна мова заглушається, оскільки вони починають будувати своє життя далеко від дому».

Проект отримав загальногалузеву підтримку від цілої низки ключових організацій креативного сектору, включаючи продюсерські та мовні компанії, дистриб’юторів та творців контенту як у Великій Британії, так і в Україні. У проекті, зокрема, беруть участь такі організації, як Aardman; All3Media; Banijay; BBC та BBC Studios; Channel 4; Milkshake! від Channel 5; S4C; Entertainment One; FILM.UA; Fremantle; Glowberry; ITV та ITV Studios; Little Dot Studios; Mattel; Paramount та Nickelodeon; Sky; Starlight Media в Україні; STV та YouTube.

Маквей також додає: «Всі учасники витратили свій час і безоплатно передали проекту права на свій контент, і я дуже вдячний за підтримку та ентузіазм, які продемонстрували всі сторони, які працювали над створенням проекту. Це дійсно показує, що творчі індустрії можуть бути силою добра. Найголовніше – запустити “Соняшник ТБ” та отримати впевненість у тому, що українські сім’ї у Великій Британії знають про цей ресурс для своїх дітей».

Нагадаємо, раніше стало відомо про запуск в Європі нового україномовного телеканалу Oki-TV.