Як живе Північна Корея і де купити море цукру: до чого готуються та що хочуть знати росіяни

Компанія TexTerra провела аналіз даних Google Trends за останні 30 днів у Росії. Популярні запити – війна в Україні, життя у Північній Кореї, а також купівля цукру, прокладок та китайського юаня.

Що шукали росіяни у Google

Запит “північна корея заборони” виріс за місяць на 500% (інакше кажучи, у п’ять разів), а запит “як живе північна корея” став надпопулярним.

Запитували у пошуковика росіяни «коли скінчиться війна» і шукали пророцтва Ванги. Різноманітних запитів про провісницю настільки багато, що вони об’єдналися і вибилися в топ як окрема тема.

Також у топ вийшли запити «денацифікація», «демілітаризація», «літера Z на військовій техніці», «дефолт», «санкції» та «свіфт».

Також шукали де купити цукор, прокладки та… лотерейні квитки. Аудиторія масово цікавиться купівлею китайської валюти.

Деякі користувачі шукали способи видалити всі програми Meta, а найзавбачливіші гуглили, кому належать інші компанії та продукти.

Окремий панічний тренд – це засоби гігієни. Запити типу «бренд + виробник» – це все-таки наміри з’ясувати, що стане дефіцитним, а що взагалі зникне з полиць.

Також інтернет-користувачів РФ цікавила вартість бензину в США, ядерний вибух та використання йоду під час радіації.

Лідери за темами

Бізнес та промисловість: придбати папір а4 (надпопулярний запит), снігурочка папір (+1 650 %), презентація apple 2022 (+500 %)

Законодавчі та урядові акти: пояснюємо РФ (надпопулярний запит), технічний дефолт (+3800%), скасування маскового режиму (+3600%)

Інтернет та телекомунікації: безкоштовний vpn (+500%), vpn для телефону (+350%), телеграм (+180%)

Веб-програми та онлайн-інструменти: додаток 1.1.1.1 (надпопулярний запит), icloud для windows (+700 %), face finder (+300 %)

Веб-пошук: умови використання гугл (надпопулярний запит), як зробити посилання на телеграм в інстаграм (надпопулярний запит) россграм (+4 750 %)

Пошукові системи: яндекс перенесення музики (надпопулярний запит), глобальний інтернет (надпопулярний запит), bao moi (надпопулярний запит)

Краса та фітнес: російські бренди косметики (+1 150 %), inditex (+1 000 %), багаторазові прокладки (+950 %)

Наука: контрибуція (надпопулярний запит), репарація та контрибуція (+4700%), ядерна зима (+350%)

Продукти харчування та напої: молока риби це (+1800%), chitir chicken (+1400%), pepsico,(+650%)

Фінанси: unionpay (надпопулярний запит), кредитні канікули 2022 (+4250%), дефолт (+1700%)

Звідки взяли дані

Компанія використовувала сервіс Google Trends, який показує, як зросла популярність запитів у різних тематиках за 30 днів у Росії. У кожній тематиці виключили кілька запитів, які прямо відносяться до поточних політичних подій, явно «сміттєві» запити, дублі запитів, дуже схожі запити.