Японські вчені побили рекорд передачі даних з оптоволокна

Вперше у світі вчені передали дані по звичайному оптоволоконному кабелю з рекордною швидкістю – 1 петабіт на секунду.

Про це свідчать результати досліджень, опубліковані на сайті Національного інституту інформаційних та комунікаційних технологій (NICT).

Петабіт дорівнює квадрильйону біт (число з 16-ма нулями) — саме такої пропускної спроможності інженерам з Інституту мережевих досліджень вдалося досягти в 15-модовому оптичному волокні зі стандартним діаметром оболонки (0,125 мм) з використанням лише чотирьох жил. Дані вдалося передати зі швидкістю 1,02 петабіту за секунду на відстань 51,7 км.

Попереднім рекордом була швидкість 610 терабіт в секунду в аналогічному волокні, ось тільки тоді дослідники використовували частину S-діапазону (діапазон частот дециметрових та сантиметрових довжин хвиль, що використовуються для наземного та супутникового радіозв’язку), а тепер охопили всі частоти.

Нова технологія дозволить значно прискорити роботу інтернету і незабаром, адже вона сумісна з вже існуючою мережевою інфраструктурою.

Експеримент провели у грудні 2020 року, а результати представили у доповіді на Міжнародній конференції з лазерної та електрооптики (CLEO) 2022 року. За словами розробників, чотирижильні волокна найближче до комерційного впровадження серед усіх версій удосконалених оптоволоконних мереж. Технологія є важливим кроком на шляху до запуску магістральних систем зв’язку, що підтримують стандарти інформаційних послуг, що перевершують 5G.

Джерело: Фокус